Elektroensefalografi EEG Nedir?

Elektroensefalografi EEG Nedir?
Elektroensefalografi tanımın kısaltması EEG’dir. Bu işlem insan beyninin elektriksel etkinliklerinin değerlendirilmesi amacı ile yapılır. Beyin dokularında bulunan sinir hücrelerin ile alakalı elektriksel sinyaller kafada bulunan saç kaplı deriye iletilmektedir. İletilen bu sinyaller kafa bölgesine yerleştirilecek olan elektrotlar yardımı ile bilgisayara aktarılır. İletilen tüm sinyaller alanında eğitim almış ve tecrübeli olan Nöroloji uzmanı hekimleri tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilir.
Elektroensefalografi (EEG) Nasıl Yapılır?
EEG incelenmesinin rutin ( uyanıklık ) EEG ve Uyku –Uyanıklık EEG olmak üzere başlıca iki tipi vardır. Rutin EEG hasta uyanık halde iken gerçekleştirilir. Uyku – uyanıklık EEG tetkikinde ise hem uyanıklık hem de uyku sırasında kayıt yapılır.

Saçlı deriye ve yüz, kol ya da bacaklar gibi vücudun bazı bölgelerine yerleştirilen yüzeyel elektrodlar ( alıcılar ) vasıtasıyla kayıt işlemi gerçekleştirilir. Elektrodlar yerleştirilmeden önce çeşitli jeller ya da alkol yardımıyla saçlı deri temizlenir. Pasta denilen koyu kıvamlı bir krem ile elektrodlar yapıştırılır. Elektrodlar bağlandıktan sonra hasta yatağa uzandırılır ve gözleri kapalı şekilde yatması istenir. Tüm çekim süresince sakin kalmak kaydın düzgün bir şekilde yapılması açısından
önemlidir. Çekim sırasında gözlerin açılıp kapattırılması, ışık uyarana baktırılması ve hızlı soluk alıp verme şeklinde ardı sıra birtakım aktivasyon yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler çeşitli nörolojik hastalıklara bağlı anormal aktivitelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Elektroensefalografi (EEG) Ne Kadar Sürer?
Uzun bir hazırlık süreci gerektiriyor gibi görünmesi nedeniyle “EEG kaç dakika sürer? sorusunun sorulması olağandır. Ancak elektrotlar yerleştirildikten sonra aslında çekim işlemi 20-40 dakika sürer. Hazırlık süreci dahil olmak üzere işlem 1 saat sürer. Bazen bu çekimler 2 saate kadar uzayabilir.

Görüşme Başlat
WhatsApp Hattı 08:00-18:00
Merhaba
Hoşgeldiniz...