Reflü mide asidinin yemek borusuna doğru kaçması demektir. Reflü çoğu insanda seyrek olarak görülebilirken “Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH)” olarak tanımladığımız durumlarda reflü sıklığı artmıştır ve ekşime, yanma ve hatta ciddi göğüs ağrılarına kadar şikayetlere neden olabilir.
Yemek borusunda yaptığı tahriş nedeniyle ülserlere ve Barrett Özofagusu denen kanser öncesi duruma neden olabilir. GÖRH kronik bir hastalıktır, eğer altta yatan neden tedavi edilmemişse şikayetler tekrarlar. Bu nedenle hastaların çoğunluğu tıbbi tedaviler dışında bu hastalıkla yaşamayı kabullenmeli ve uygun yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın etkilerinden
kendilerini korumayı öğrenmelidirler. Aşağıdaki öneriler bu açıdan sizlere yardımcı olacaktır:
Diyet Değişiklikleri:
Düşük Asitli Gıdalar Tercih Edin: Yeşil sebzeler (çoğunlukla haşlanmış), muz, tatlı elma gibi düşük asitli meyve ve sebzeleri tercih edin. Şu yiyecek ve içeceklerden kaçının; Acı biber, hardal, baharatlı soslar gibi baharatlı yiyecekler mide asidi üretimini artırabilir ve reflü semptomlarını şiddetlendirebilir.
Limon, portakal, greyfurt, domates ve bunların suyu gibi asitli yiyecek ve içecekler (kola, gazoz vb.), mide asidi salgısını artırabilir ve tahriş edici olabilir. Kafeinli içecekler, özellikle kahve ve enerji içecekleri, mide asidi üretimini artırabilir ve mideyi tahriş edebilir.
Alkol, mide asidi üretimini artırabilir ve mideyi tahriş edebilir. Ayrıca, alkollü içeceklerin mide kaslarını gevşettiği bilinmektedir. Özellikle mayalı içkilerden (bira, şarap) uzak durun. Sigara hem asit salgısın artırıp hem de mukus salgısını azaltarak reflüye ve midenin tahriş olmasına neden olur.
Kızarmış ve yağlı yiyecekler, mide boşalma süresini uzatarak reflü riskini artırabilir.
Özellikle mayalı hamur işleri (poğaça, börek vb.) reflüyü artırır. Soğan ve sarımsak, mideyi tahriş edebilir ve reflü semptomlarını artırabilir. Çikolata, mide kapakçığının gevşemesine yol açabilir ve mide asidinin yemek borusuna kaçma olasılığını artırabilir.
Nane, mide asidi üretimini artırabilir ve reflü semptomlarına neden olabilir. Yavaşça Yemek Yiyin: Acele etmeden yavaşça yemek yemek, yutma güçlüğünü ve mide yanmasını azaltabilir. Aşırı yemek yemek mideyi doldurur ve reflü şikayetlerini artırabilir.
Porsiyonları küçültün ve sık sık yemek yiyin.
Yatmadan Önce Yemek Yemekten Kaçının: Yemekten sonra en az 2-3 saat yatmadan önce bekleyin. Yatarken mide asidi yemek borusuna daha fazla kaçabilir. Yulaf ezmesi, kepekli ekmek gibi yüksek lif içeren gıdalar sindirimi destekleyebilir ve reflü semptomlarını hafifletebilir.
Vücut Ağırlığını Kontrol Altına Alın: Aşırı kilolu olmak reflünün en önemli nedenlerinden biridir. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak, şikayetleri hafifletecektir Yatış Pozisyonunu Değiştirin: Yatmadan önce başınızı yükselten bir yatak yükseltici veya yastık kullanarak yatış pozisyonunuzu değiştirin. Baş ucunu 15-20 cm kadar yükseltin.
Yatağınızı yükseltemiyorsanız yatağınızla baza arasına takoz yerleştirerek vücudunuzu belden yukarı kaldırabilirsiniz. İlave yastıklarla başınızı kaldırmak etkili değildir. Bu, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını azaltabilir. Sol tarafınıza yatın.
Stres Yönetimi: Stres reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Yoga, meditasyon, derin nefes almak gibi stres azaltma teknikleri uygulayarak rahatlatıcı bir etki yaratabilirsiniz. Genel öneriler: Sıkı kemerler veya dar giysiler mideye baskı yapabilir ve semptomları artırabilir. Yemekten hemen sonra yoğun egzersizden kaçının. Yemek sonrası yürüyüş gibi hafif aktiviteler tercih edebilirsiniz.
Tekrarlayan Semptomlara Dikkat Edin: Belirli yiyeceklerin semptomları tetikleyip tetiklemediğini takip edin ve kişiselleştirilmiş bir diyet planı oluşturun.
EK: Bitkisel Ürünler;
Aloe Vera: Aloe vera suyu veya jeli, mide yanması ve reflü semptomlarını hafifletebilir. Ancak aşırı tüketilmemelidir.
Zencefil: Taze zencefil veya zencefil çayı, sindirim sistemini yatıştırabilir ve mide asidini dengeleyebilir.
Papatya Çayı: Papatya çayı, mideyi sakinleştirici etkisi ile bilinir ve reflü semptomlarını hafifletebilir.
Lavanta: Lavanta yağı veya lavanta çayı, mide rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kişniş: Kişniş, sindirim sorunlarına karşı kullanılır ve reflü semptomlarını azaltabilir.
ŞİKAYETLERİNİZDE BEKLENMEDİK BİR DEĞİŞİKLİK OLDUĞUNDA LÜTFEN
DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ!!!