GASTROSKOPİ – KOLONOSKOPİ (ENDOSKOPİ)
Gastroskopi,uç kısmında özel bir video-kamerası olan alet yardımı ile yemek borusu,mide ve oniki parmak bağırsağının incelenmesidir.
Gastroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?
* Yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma ve ağrı,ağıza acı su gelmesi gibi,yemek borusunu ilgilendiren hastalıkların teşhisinde.
* Karnın üst kısmında ağrı,yanma,ekşime,bulantı,kusma,tedaviye dirençli kansızlık,nedeni bilinmeyen kilo kaybı gibi mide ve on iki parmak bağırsağını ilgilendiren hastalıkların teşhisinde.
* Ağızdan taze kan gelmesi ve kahve telvesi tarzında kusma veya siyah dışkılama ile kendini belli eden üst sindirim sistemi kanamalarının nedeninin tespit edilmesinde.
* Günümüzün en güvenilir yöntemi olarak,yemek borusu ve mide kanserlerinin teşhis edilmesinde.
* Gastroskopi iltihaplı bölgelerin,küçük ülserlerin ve tümörlerin tespit edilmesinde faydalanılır. İşlem ortalama 10 dakika sürmektedir.
Gastroskopi Öncesi
*Gastroskopi yaptırabilmek için hastamızın işlemden en az 8 saat öcesinden aç olması gerekmektedir.
*Rutin olarak kullandığınız ilacınız varsa, veya herhangi bir ilaca yada yiyeceğe alerjiniz varsa randevu alırken sağlık personeline gerekli bilgilendirmeyi mutlaka yapınız.Kan sulandırıcı olarak kullanmakta olduğunuz ayrıca ilacınız varsa, hekiminize danışarak 4 yada 5 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
İşlem sırasında gerekli takipler doktorunuz ve hemşireniz tarafından yapılmaktadır.
*Gastroskopi işlemi,damar yolundan sedasyonla yapılmaktadır.Verilen ilaçlar,refleksleri ve karar verme kabiliyetini bozabileceği için o gün araba kullanımı ve dikkat gerektiren işlerin yapılmaması önerilmektedir.Tek başına yolculuk etmek sakıncalı olacağından bir refakatçıyla gelinmesi uygundur.
Gastroskopi Sonrası
*İşlem sonrasında hastamız 30 dakika müşahede altında tutulmaktadır.1saat sonra hafif yiyeceklerle beslenmeye başlanabilir.
KOLONOSKOPİ NEDİR?
Kalın ve ince bağırsağın,birleştiği yerden itibaren rektuma kadar olan hastalıkların teşhis ve tedavisine yönelik uygulanan endoskopik yöntemdir.
Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?
* İzah edilemeyen karın ağrısı veya kilo kaybı
* Uzun süreli ishal veya kabızlık
* Tedaviye yanıt vermeyen kansızlık
* Dışkıda kan görülmesi
* Bağırsak poliplerinin erken teşhis ve tedavisi
* Günümüzde kalın bağırsak kanserinden korunmak amacıyla, herhangi bir şikayet olmasa bile, 50 yaşından itibaren 5 yılda bir kolonoskopi ile polip varlığı açısından takip yapılması, artık tüm dünyada kabul gören bir yöntemdir. Ailesinde kalın bağırsak kanseri olan bireylerde ise takip yaşının daha erkene çekilmesi önerilmektedir. İşlem ortalama 20 dakika sürmektedir.
KOLONOSKOPİ ÖNCESİ
*Kolonoskopi sırasında daha net bir görüntü için bağırsağın tamamen boş olması gerekmektedir.Bu sebeple,işlem yapılmadan 24 saat öncesinde uymanız gereken diyet listeniz ve kalın bağırsağı boşaltacak ilaç kullanmanız için gerekli bilgiler hemşireniz tarafından verilecektir.
*24 saat öncesinden tüm katı gıdalar kesilmeli,çay,tanesiz çorba,meyve suyu,tanesiz komposto (mercimek çorbası,tarhana çorbası,kayısı-şeftali suyu,un ve posa içeren sıvılar hariç),ıhlamur, elma suyu ve en az 4 litre su tüketilmelidir.
*Randevu saatinden,8 saat önce su ve diğer sıvı içeceklerin kesilmesi önerilmektedir. Mide yada bağırsakta gerekli boşaltım sağlanamamışsa işlemininiz iptal edilerek tekrarı gerekebilir.
*Rutin olarak kullandığınız ilacınız varsa, veya herhangi bir ilaca yada yiyeceğe alerjiniz varsa randevu alırken sağlık personeline gerekli bilgilendirmeyi mutlaka yapınız.Kan sulandırıcı olarak kullanmakta olduğunuz,ayrıca ilacınız varsa hekiminize danışarak 4 yada 5 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
KOLONOSKOPİ İŞLEMİ
Kolonoskopi işleminde size vereceğimiz özel kıyafeti giymeniz istenerek,kolunuza damar yolu açılacak ve açılan damar yolundan sizi rahatlatacak ilaç enjekte edilecektir.İşlem sonrasında verilen ilaç sebebiyle,hasta 30 dakika gözlem altında tutulmaktadır.Verilen ilaçlar refleksleri ve karar verme kabiliyetini bozabileceği için o gün araba kullanımı,ve dikkat gerektiren işlerin yapılmaması önerilmektedir.Tek başına yolculuk etmek sakıncalı olacağından bir refakatçıyla gelinmesi uygundur.
İşlem sırasında gerekli takipler doktorunuz ve hemşireniz tarafından yapılmaktadır.
KOLONOSKOPİ İŞLEMİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
*Kolonoskopi işleminden,1 saat sonra hafif yiyeceklerle beslenmeye başlayabilirsiniz.
*Gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.(kuru baklagil,gazlı içecekler,çiğ sebze)
*Kolonoskopinin yan etkileri nadirdir ve çoğunlukla hafiftir.Biyopsi alma veya polip çıkarma işlemi uygulanmışsa, o alanda kanama olabilir,kanama genellikle kendiliğinden durur.
*Daha nadir bir yan etki olarak kolonoskopi işlemi sonrası şiddetli karın ağrısı,makattan bir çay bardağından fazla kan gelmesi,ateş,titreme gibi belirtiler görülebilir.Bu durumda vakit kaybetmeden kliğinimizle iletişime geçiniz.