ODYOLOJİ
Ne zaman işitme testi yapılması düşünülmelidir?
Konuşmaların ve ya diğer seslerin duyulmasında ya da anlamlandırılmasında zorlanma varsa, televizyonu radyoyu çevredeki diğer kişilere göre daha yüksek sesle izleme dinleme ihtiyacı duyuluyorsa, sosyal ortamlarda iletişim güçleşmişse işitme kaybından şüphelenilebilir. Bu gibi durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurmayı ve işitme testleri yaptırmayı ihmal etmemeniz tavsiye edilir.
İşitme kaybının nedenleri neler olabilir?
Sizin fark ettiğiniz durumlar dışında da işitme kaybına neden olabilecek çeşitli hastalıklar vardır. Baş dönmesi (vertigo), kulak çınlaması (tinnitus), kulak iltihabı, kulak kiri (buşon), tümörler ve meniere hastalığı bunlardandır. İşitme kaybının, işitme sisteminin hangi bölümünden kaynaklandığına bağlı olarak, türü değişir. Farklı işitme kaybı türleri olduğu gibi farklı işitme kaybı şekilleri de vardır. Tüm bu özellikler belirlenerek işitme kaybının neden kaynaklandığının araştırılması gereklidir.
Bazen de sebebi belli olmayan ve aniden ortaya çıkan işitme kayıpları söz konusu olabilir. Bunlar ani idiyopatik işitme kaybı olarak sınıflanır.
İşitme kaybı doğuştan olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilir.
Odyometri:
İşitme testlerinden odyometri ve konuşma testleri, sesleri hangi frekansta ve ne şiddette duyabildiğimizi ölçmek için yapılan teste verilen isimdir.
Timpanometri:
Orta kulak basıncı ve kulak zarının durumunu anlamak üzere yapılan işitme testine de timpanometri denirlir. Kulak kemikçiklerinin düzgün çalışıp çalışmadığını görmek için akustik refleks ölçümleri kullanılır.